24 de novembre, 2014

La Viquipèdia

És una enciclopèdia lliure escrita col·laborativament per Internet. El més important és que es manté i s'actualitza constantment per milions de voluntaris d'arreu del món. Així doncs, tothom hi pot contribuir per unificar tot el saber en una mateixa enciclopèdia online coneguda mundialment. Per fer-hi una aportació no cal registrar-se, no obstant això, si no ets usuari se t'exclouen alguns drets com el de votar en la presa de decisions.
El seu contingut està sota llicència GNU i Creative Commons, és a dir, els usuaris poden compartir (copiar, distribuir i comunicar públicament els continguts) i derivar (fer obres derivades de l'original), però sempre s'ha de reconèixer de manera visible a l'autor original i no es pot comercialitzar amb la informació. Viquipèdia, a més, pertany a la fundació Wikimedia.
Així doncs, abans de dir que és, nombrare algunes de les coses que no és la Viquipèdia:
  • No és un diccionari.
  • No és una col·lecció de texts originals.
  • No és un diari.
  • No és una màquina de propaganda.
  • No és un servidor gratuït.
  • No és un proveïdor d'espai web.
  • No és un conjunt de pàgines d'autopromoció.
  • No és un experiment sobre la democràcia.
  • ...
Tot i que pot semblar que no tingui normes d'ús, té algunes polítiques que cal respectar, així com cinc pilars importants a tenir en compte:
Polítiques:
  • No presentar articles des d’un únic punt de vista, sinó obertament cada postura a un determinat tema.
  • Quan s’anomenen els articles, s’escull preferentment la versió més comuna utilitzada en la seva respectiva llengua.
  • Les discussions sobre el contingut i edició d’un article s’esdevenen a les pàgines de discussió i no al mateix article .
  • Hi ha una sèrie de temes que la Viquipèdia exclou perquè no pot constituir articles enciclopèdics estrictament parlant.
Els cinc pilars:
  • La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals i de les enciclopèdies especialitzades. El seu propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica, no crear-lo.
  • La Viquipèdia cerca el punt de vista neutral. Intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això vol dir oferir la informació des de tots els angles possibles, sense presentar cap punt de vista com “el vertader” o “el millor”. Això implica à citar les fonts autoritzades que puguin verificar-se. Quan aparegui un conflicte per determinar quina versió és la més neutral, caldrà declarar un període de reflexió mitjançant un cartell de discutit a l’article. Els detalls es discutiran a la pàgina de discussió.
  • La Viquipèdia és de contingut lliure, tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. També s’han de respectar els drets dels autors que no volen que sigui d’aquesta manera.
  • La Viquipèdia segueix unes normes d’etiqueta. Cal respectar als companys viquipedistes fins i tot quan no compartim les seves opinions. Cal comportar-se civilitzadament, evitant els atacs personals, les generalitzacions i les guerres d’edicions, actuant amb bona fe, sense sabotejar la Viquipèdia per enfortir els nostres arguments.
  • La Viquipèdia no té normes inamovibles. Per tant, tots podem canviar alguna cosa. Totes les versions anteriors estan guardades, així que no podem espatllar res per accident o destruir-ne el seu contingut irremeiablement. Tot allò que hi escrivim passarà a la posteritat.
Què pot aportar ?
Als alumnes: motivació, aprenetatge significatiu, competència digital, millora de la capacitat comunicativa, treball col·laboratiu, reflexió epistemològica.
Als professors: Retorn, innovació, canvi de dinàmica, avaluació més rica, material docent.

A més, la Viquipèdia compta amb un llibre d'estil que podeu consultar a la següent pàgina: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Llibre_d%27estil.
Per a les discussions dels temes que es redacten a la Viquipèdia, hi ha una secció anomenada “pàgina de discussió” on es poden debatre els diferents temes i incorreccions. Una vegada arribats a un acord, es modifica la informació i es desa.

Per editar una pàgina de Viquipèdia només cal que seguim els passos següents:
  1. Busquem a la Viquipèdia aquella pàgina que volem modificar.
  2. A la part superior de la pàgina se'ns mostraran diverses pestanyes. Cal que cliquem sobre modifica.
  3. Només cal canviar o afegir aquella informació que més ens interessi i desar la pàgina clicant sobre l'icona de “desa la pàgina” just al final del nostre article.
En canvi, per afegir informació cal fer:
  1. Ens creem un compte.
  2. Busquem a la Viquipèdia aquella pàgina que volem modificar.
  3. A la part superior de la pàgina se'ns mostraran diverses pestanyes. Cal que cliquem sobre modifica.
  4. Ens apareixarà a la part superior esquerra una pestanya amb un seguit de pautes on haurem d’escollir que volem fer: un paràgraf, l’encapçalament (nivell 1,2 3,4), text predeterminat, títol de la pàgina… Per afegir un capítol nou, haurem de seleccionar primer de tot l’opció d’encapçalament seguidament hi podrem escriure, si volem fer subapartats. En canvi, si només volem afegir alguna mena d’informació en algun paràgraf, haurem de clicar l’opció de paràgraf i seguir escrivint.
  5. Per últim, cal guardar-ho, desant la pàgina clicant sobre l'icona de “desa la pàgina” just al final del nostre article.
Viquipèdia té diversos projectes germans, com són: Viquitexts (la biblioteca lliure), Viquidites (dites i citacions), Viquiespècies (directori d'espècies), Wikimedia Commons (dipòsit multimèdia), Viccionari (diccionari universal), Viquillibres (llibres de text i manuals), Viquinotícies (notícies lliures), Viquiversitat (material d'aprenentatge) i Meta-Wiki (coordinació multilingüe).

Així doncs, per tal de posar en pràctica tot això, l'Estefani Ruiz i jo hem escollit una pàgina de la Viquipèdia: Síndrome X fràgil. I hem afegit informació que vam cercar en llibres de la biblioteca i que vam fixar-nos que faltava. Hem afegit el capítol de "capacitats cognitives" i el d'"aspectes" i hem fet referències i enllaços a tot allò que hem trobat interessant.

He extret la informació de:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada