23 de novembre, 2014

Creative Commons


A la classe de GTIC, el professors ens va parlar sobre la privacitat en les imatges, la música, textos, etc. Per tant, ens va ensenyar quan podem extreure un element d’internet sense que sigui il·legal mitjançant espais a internet on es poden extreure imatges, vídeos... ja que estan llicenciats en Creative Commons.

Creative Commons (CC) és un espai que permet compartir imatges amb altres persones mitjançant unes llicències (drets que té un autor sobre el seu treball). Les llicències més freqüents són: Programari gratuït (Freeware), programari de prova (Shareware) i programari comercial. És una organització sense ànim de lucre dedicada a reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius.


Condicions:



Reconeixement (Attribution): Es pot fer un ús de l'obra però reconeixent l'autor.


No Comercial (Non commercial): Es pot fer un ús de l'obra però no és pot comercialitzar amb ella.

Sense Obres Derivades (No Derivate Works): Es pot fer un ús de l'obra però no es pot transformar, és a dir, no es poden crear obres derivades.



Compartir Igual (Share alike): Es pot transformar i es pot crear una obra derivada sempre i quan mantingui la mateixa llicència.

Llicències:

Reconeixement (by): Està permesa qualsevol ús de l'obra, així com el comercial, la seva transformació, etc.
Reconeixement - NoComercial (by-nc): Està permesa la creació d'obres derivades sempre i quan no es faci un ús comercial.
Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa): No està permès comercialitzar l'obra original ni les possibles transformacions i/o derivacions, la llicència de les quals ha de ser igual a la de l'original.
Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No està permès l'ús comercial de l'obra original ni la creació d'obres derivades.
Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): Està permès l'ús comercial de l'obra i les seves derivacions i transformacions, però la seva distribució ha de ser amb la mateixa llicència que regula l'obra original.
Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): Està permès l'ús comercial de l'obra però sense generar obres derivades.
En definitiva, com a futures mestres és important que fem veure als nens la importància de fer les coses com cal, amb la major legalitat possible, ja que som el seu exemple i si nosaltres no ho fem bé, ells tampoc ho faran. 

Per inserir una llicència CC al nostre bloc, cal seguir els passos següent:
  1. Aneu a la web http://creativecommons.org/choose/ 
  2. Seguiu els pasos que us indica i copieu el codi que us mostra a l'últim pas.
  3. Aneu al vostre bloc i quan ja l'esteu editant visualitzeu el FORMAT.
  4. En la zona del bloc que vulgueu, creeu un nou gadget ("afegeix gadget")
  5. Trieu el tipus HTML/Javascript
  6. Enganxeu el codi embed que heu creat abans
  7. Comproveu que surt al vostre bloc

He extret la informació de:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada