29 de novembre, 2014

Citar, fer referències i fonts fiables (Viquipèdia)

És molt important que quan mirem i volem utlitzar informaicó de la Viquipèdia, ens fixem en si el material és fiablo o no, ja que al ser un wiki obert a tothom, pot haver-hi gent que en fagi un mal ús.

Així doncs, com veiem que una font és fiable o no? Primer de tot em fixo en el greu d'autoritat, miro qui ho ha escrit, el grau d'experiència que té sobre el tema, si l'autor ens dona informació sobre ell i si ens permet contactar amb ell. Seguidament reviso el contingut, i observo si conté un seguit de criteris: exactitud (rigor), objectivitat, cobertura (nivell de detall i públic a qui es dirigeix), vigència (actualitat de la informació) i rellevància (pertinència de la informació per al nostre interès). Un cop fet això, em fixo amb l'actualització de la informació (és important actualitzar la informació regularment) i la publicació, tot fixant-me amb el nivell d'informació que s'hi pot trobar, ja que a través de la URL es pot veure quin tipus d'institució hi ha darrere de tot l'escrit, és per això que miro les referències amb molt detall. Després, esbrino a qui va dirigit (propòsit de l'escrit i els usuaris potencials). I per últim, la navegabilitat, on miro l'eficàcia del seu funcionament, si les fotografies tenen relació amb el contingut, si és fàcil arribar a tots els enllaços...


Per altra banda, com a estudiants, és important que quan fem treballs diguem d'on hem tret la informació, ja que d'aquesta manera el nostre treball tindrà més credibilitat, demostrarà que ens hem documentat alhora de fer el treball i per tant, el treball tindrà més qualitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada