23 de novembre, 2014

Els Wikis: Com creem un

Primer de tot cal tenir ben clar que un wiki és un lloc web col·laboratiu que pot ser editat per diversos usuaris. Els usuaris poden crear, editar, esborrar i modificar el contingut d'una pàgina web, d'una manera col·laborativa. És per això, que aquesta eina és tan efectiva per l'escriptura col·laborativa. Un exemple que tots coneixem seria la Wikipedia
Per tal de crear un Wiki ràpid, fàcil i sense cap cost econòmic, el primer que hem de fer, és fer-nos un compte a "wikispace", per així identificar-nos en la pàgina. Un cop registrats, iniciarem sessió per tal d'accedir al nostre espai, on podrem crear tants wikis com volguem, i es guardaran a "els meus wikis". 
Una de les característiques més importants dels wikis és el tipus d'espai (els permisos d'accés aquests). En tenim tres de diferents:
  1. Públic: qualsevol usuari pot veure i editar les pàgines.
  2. Protegit: qualsevol pot veure les pàgines, però només els membres de l'espai poden editar-les.
  3. Privat: les pàgines només es poden veure i poden ser editades per membres del wiki.
Així doncs, podrem escollir si volem un wiki obert o tancat, segons els nostres objectius.
Pel que fa al disseny del wiki es poden escollir diferents plantilles. A més a més, es pot canviar la llicència, el nom i la descripció.
Per crear documents només cal escriure i guardar el que s'ha escrit, però si algú vol aportar informació ha de tenir els botons "editar" i "guardar".
Un wiki és una eina molt útil per compartir i construir coneixement entre tots, però cal fer-ne un bon ús. Els links juguen un paper molt important dins dels Wikis, ja que permeten enllaçar la informació i complementar-la amb altra d'altres pàgines o wikis. Així aconseguim enriquir els nostres escrits i fer la xarxa d'informació cada vegada més extensa i interconnectada.
Us adjunto un vídeo tutorial perquè pugueu entendre millor l'explicació de com crear un wiki:


Per tal de posar-ho en pràctica, l'Estefania Ruiz i jo hem creat un, aquí us adjunto el link on el podeu visualitzar: http://estefaniabertablanquerna.wikispaces.com

Per acabar, m'agradaria fer una pinzellada sobre quins valors educatius tenen els wikis, és a dir, quins beneficis aporten els Wikis en educació:
  1. Són democràtics
  2. Incorporen la noció de contingut dinàmic en contínua actualització
  3. Promou l'escriptura
  4. Faciliten l'autoria distribuïda de documents públics (creen documents de gran potencial de forma col·laborativa)
  5. Amplifiquen la interacció
  6. Promouen la negociació (els espais de discussió eduquen en el debat obert)
  7. Faciliten l'edició col·laborativa i oberta
  8. Generen patrimoni cultural col·lectiu durable
  9. Promouen el voluntariat
  10. Fomenta l'anonimat responsable 
Informació extreta de:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada