27 d’octubre, 2014

Les nostres classes d'educació física

En l'assignatura d'educació física, a cada classe un grup fa un enregistrament de la sessió per després penjar-ho al sites que tenim. A cada classe fem un vídeo per resumir el què hem fet, són molt divertits i reflecteixen perfectament allò que fem i aprenem.
Us poso els vídeos de les sessions perquè pugeu seguir que anem fent a cada classe!

SESSIÓ 1:


SESSIÓ 2:


SESSIÓ 4:


SESSIÓ 5:


SESSIÓ 6:


SESSIÓ 7:


SESSIÓ 8: Excursió per Collserola

23 d’octubre, 2014

Treballar amb la natura

Membres del grup
A l'assignatura de plàstica, per tal de treballar el Land-Art, un moviment de finals dels anys 60 que va sorgir als EUA, on es relaciona el paisatge amb l’obra. La professora després d'ensenyar-nos a l'artista Andy Goldsworth, que treballa amb el conjunt de la natura, amb les seves mans i tots els materials que utilitza formen part de la natura, ens va manar fer la nostra pròpia intervenció a la natura.
Amb el nostre projecte tots els membres del grup, vam voler plasmar el moment en què l'home s'evadeix de tota realitat, per això vam recórrer a l'essència de l'ésser humà en el seu entorn natural.
Per fer la nostra obra, vam escollir com a escenari la platja de Barcelona, ja que és un lloc on la gent va a relaxar-se i oblidar-se dels problemes de la societat, i això és el que volíem transmetre des d’un principi. Alhora el mar ens va inspirar els sentiments de llibertat, plenitud, temprança… tot un seguit d'adjectius que ens va ajudar a treballar en equip i a  fer més fàcil la realització d'aquest projecte.    
Un cop pensada la idea, vam haver de pensar i reflexionar sobre la nostra obra, i què volíem representar en ella. Per tal de fer-ho vam escollir un seguit de materials de la muntanya i la platja, ja que aquests elements naturals tan oposats reflectien en l'obra l'essència del nostre objectiu. Vam utilitzar de la muntanya pedres de diferents textures i mides, i herba fresca i verda, i de la platja petxines, cloïsses, musclos i la mateixa sorra que sense modificar-la ens ha servit de base.  

Mans a l'obra !
Una vegada decidit la idea, ens vam posar mans a l’obra!!
El primer pas va ser recopilar tots els materials, que no va ser fàcil, ja que vam haver d'anar a dos entorns diferents i no precisament aprop. Una vegada a la platja amb tots els materials, vam decidir el terreny on fer-ho i vam començar a treballar amb les mans i la sorra tot aplanant-la. Seguidament vam remarcar el perfil de la figura humana amb les petxines, cloïsses i musclos. I per últim vam utilitzar l'herba fresca per remarcar
Obra final
el contorn de la figura, ja que així
aconseguíem un paral·lelisme i alhora el contrast del mar i la muntanya.

Volem remarcar que el nostre objectiu era poder plasmar l’existència i la identitat de l'ésser humà en el seu entorn més primitiu.
Un cop assolit el nostre objectiu, vam reflexionar i vam concloure que la humanitat sempre ha anat de la mà de la naturalesa, i que l’art és un mètode excel·lent per treballar-ho i expressar la idea.
Amb aquesta activitat hem après que una obra d’art no té per què perdurar en el temps, sinó que pot ser efímer.
També hem pogut aprendre a fer un treball col·laboratiu, en grup, ja que sense la miqueta de cadascuna no haguéssim pogut arribar al resultat final.
Hem de destacar també que aquesta activitat és molt important en la infància, ja que els nens experimenten amb la natura, descobreixen nous materials, sentiments i així creix la seva creativitat.

Aquí us adjunto un power point on ens resumeix tot el projecte:



20 d’octubre, 2014

Mario Benedetti: Te quiero

Mario Benedetti va ser un poeta, assagista i escriptor uruguaià que va pertanya a la Generació de 45, i una de les persones més destacades de la literatura en llengua castellana de l'última meitat del segle XX.
La seva magnífica producció literària va incloure més de 80 llibres, molts dels quals van ser traduïts a 20 idiomes.




Aquí us deixo un poema d'aquest prolífic autor que em van recitar fa uns dies a la classe de COED i vaig quedar enamorada d'aquestes paraules:
Tus manos son mi caricia,
mis acordes cotidianos; 
te quiero porque tus manos
trabajan por la justicia.

Si te quiero es porque sos
mi amor, mi cómplice, y todo.
Y en la calle codo a codo
somo mucho más que dos.

Tus ojos son mi conjuro
contra la mala jornada;
te quiero por tu mirada
que mira y siembra futuro.

Tu boca que es tuya y mía,
tu boca que no se equivoca;
te quiero por que tu boca
sabe gritar rebeldía.

Si te quiero es porque sos
mi amor mi cómplice y todo.
Y en la calle codo a codo
somos mucho más que dos.

Y por tu rostro sincero.
Y tu paso vagabundo.
Y tu llanto por el mundo.
Porque sos pueblo te quiero.

Y porque amor no es aurora,
ni cándida moraleja,
y porque somos pareja 
que sabe que no está sola.

Te quiero en mi paraíso;
es decir, que en mi país
la gente vive feliz
aunque no tenga permiso.

Si te quiero e sporque sos 
mi amor, mi cómplice y todo.
Y en la calle codo a codo
somos mucho más que dos.

Podeu escoltar el poema en veu del mateix autor:

Sir Ken Robinson: Creatividad escuela TED

Ken Robinson és un escriptor, educador i conferenciant britànic. És considerat un expert en assumptes relacionats amb la creativitat, la qualitat de l'ensenyança, la innovació i els recursos humans. Creu que tots aquests camps mencionats anteriorment han d'incorporar classes d'art en el currículum escolar.

En aquest vídeo ens mostra com les escoles d'avui en dia maten la creativitat dels nens, una paraula per mi importantíssima en l'àmbit escolar. 
El 2006 fa una conferència on qüestiona per què les escoles maten la creativitat. Aquesta conferència té tant ressò que el 2010 és convidat de nou per repetir-la i profunditzar sobre la temàtica.
És important no només el que diu, sinó com ho diu, la manera com s'expressa, el temps, la concreció i l'efectivitat són factors claus en el seu discurs. 
Trobo que és un vídeo que haurien de veure tots els futurs mestres, ja que fa reflexions de l'ensenyament que molts cops no ens adonem i són la clau en educació. 
Una frase que m'ha encantat i m'ha fet pensar durant molts dies ha sigut: "Creativity is as important in education as literacy and we should give the same status".

Analitzar blogs educatius

Per tal de fer-me una mica més professional en el món dels blogs, porto un temps removent i mirant-me un munt de blogs de diferents tipus: de professors, d'alumnes i professors, col·lectius, de mestres d'infantil... M'he adonat que un blog pot tenir moltes intencions diferents i que és molt important que això quedi ben clar al lector. Així doncs, després de dubtar per la gran varietat de blogs que hi ha i la gran informació que cadascun d'ells ens donen, vaig triar un blog d'una mestra d'infantil, ja que he pensat que pel que estic estudiant em pot fer útil al endinsar-me. El blog escollit, ha estat guanyador d'or a la VII edició de premis espiral edublogs en l'àmbit de blogs de mestres d'infantil. S'anomena "Un mundo de pequeñas cosas", i el podeu visitar a:                 http://aliena242.blogspot.com.es/

Aquest blog és d'una professora d'infantil de Saragossa on ens mostra el seu treball com a mestra, totes les activitats que fa amb els seus alumnes i els recursos que utilitza per realitzar els seus projectes com a mestra. D'entrada és un lloc on els pares poden accedir per veure tot el que van fent els seus fills i de quina manera ho fan, però principalment a qui va dirigit crec que és a altres mestres, per assabentar-se de recursos i materials que els hi pot ser de gran utilitat en la seva aula. A més a més, penja material per gent que es prepara com a futur/a mestre/a.

Al endinsar-me una mica més i ja mirant-m'ho amb uns ulls diferents, trobo que el blog està molt ben estructurat. La informació està dividida en pàgines estàtiques i dins de les pàgines es divideix per entrades que va publicant amb títols entenedors i clars. Utilitza diferents tipus, mides i colors de lletra, cosa que fa que el blog sigui més fàcil de seleccionar informació i de llegir-la. A més a més, no només utilitza el text per a comunicar-se, sinó que penja vídeos fets per ella, notes d'àudio, imatges i tutorials per explicar com s'utilitzen alguns dels recursos que fa servir. Una cosa interessant és que en gairebé totes les activitats que publica, hi ha comentaris d'altres mestres on li agraeixen tot el que penja, de pares fascinats per tot el que fan els seus fills... 

A la columna de la dreta, hi ha la seva presentació, un seguit de recursos, uns llista de blogs que li agraden i troba interessant compartir (blogroll), les entrades més populars del seu blog, els últims comentaris que li han fet, una sèrie de plugins o "widgets" (per seguir-la, per buscar alguna cosa en el blog, per traduir la pàgina, les visites que rep, els seus seguidors...).

Així doncs, pel que fa al llibre "Usos educatius dels blogs" el classificaria en un blog de professor (individual i amb recursos per a les àrees), en aquest cas ha utilitzat la plataforma Blogger, una de les més senzilles que hi ha i amb més facilitat d'ús.

Per acabar vull dir que l'activitat que fa aquesta noia és excel·lent i que crec que avui en dia tots els mestres haurien de fer-ho, ja que d'aquesta manera l'educació avançaria exponencialment i molt més ràpid. Si tots hi posem la miqueta que sabem serà molt més fàcil aprendre i millorar.

18 d’octubre, 2014

Llibre: "Usos educatius dels blogs.Recursos, orientacions i experiències per a docents"



Actualment vivim en una societat on han sorgit noves paraules, neologismes, com ara bloguer (persona que té un blog), blogosfera (xarxa social d'un grup de blogs i els seus bloguers, blocs...), etc. Per algunes persones poden semblar molts normals i corrents però per a altres no els hi són tan normals i corrents.
En aquest món de les noves tecnologies hi ha hagut un gran procés. S'ha passat de la web 1.0 a la web 2.0:
- La web 1.0 era una web on molt poques persones podien tenir una web personal. Hi havien unes persones que eres les encarregades de penjar la informació a Internet i l'altra gent eren simples lectors d'allò que penjaven o volien penjar per interessos personals.
- En canvi, a la web 2.0 qualsevol persona pot crear contingut i penjar-ho. Això en part, també és gràcies a les eines, les quals han estat molt fàcils i simples a l'hora de facilitar el treball. Ja no només és el fet de crear un contingut, sinó d'interactuar i compartir la informació amb altres persones. 
Els blogs ens han servit per trencar aquest circuit tancat entre professors i alumnes; el qual el professor té una informació que vol mostrar i l'explica, l'alumne fa veure que ha entès el que el professor ha explicat i el professor li fa una prova on l'alumne demostra si ha assolit o no els coneixements. 
Així doncs, els blogs són els mitjans idonis per a un ensenyament d'orientació constructiva que permet crear xarxa.
Els blogs serveixen entre d'altres moltes coses per: pensar, escriure, compartir i participar. A més a més, també ens serveixen per organitzar-nos, ja que podem organitzar la nostra informació, la nostra feina, els resums dels llibres, les frases que ens van agradant dels llibres, els blogs que ens interessen...
Fer un blog no és gens difícil tenint les plataformes que hi ha com: blogger, nireblog, la coctelera i Wordpress. El difícil d'un blog és com mantenir-lo, ja que moltes vegades, es crea un blog i després el deixem abandonat. Per això, és recomanable que abans de crear un blog, es pensi la identitat que vols mostrar: a qui anirà destinat, com publicaré les entrades, quin vocabulari faré servir...
Bé ara que ja us he parlat una mica d'aquest llibre molt útil en l'àmbit didàctic, us deixo un enllaç on el podreu llegir:
https://mega.co.nz/#!iocC2JRa!6WlMt0KsPt22686YsE74Yva2WYceWgLnzPHI8chxHiw

14 d’octubre, 2014

Artícle: ¿Qué debe saber un niño de 4 años?

L'Alicia Bayer viu a una zona rural de Minnesota (EUA), és l'encarregada de mantenir la pàgina i el blog d' A Magical Childhood des de ja fa 10 anys, i a més a més escriu articles d'opinió per Examiner.com
Vaig llegir un article molt interessant que va escriure on ens explica el que va veure fa un temps en un fòrum. La història tracta d'una mare preocupada per què el seu fill va més endarrerit escolarment que els seus companys a classe, i pregunta en un fòrum: ¿Què ha de saber un niño de 4 años?
Trobo que fa una molt bona reflexió, la infància no hauria de ser una carrera per fer abans i millor les coses. Cada nen/a s'ha de desenvolupar al seu ritme, gaudint de cada instant del joc sigui quin sigui el resultat, mostrant la mateixa felicitat i alegria a qualsevol que sigui el resultat del joc o l'exercici que es proposi.
Bé aquí us deixo un enllaç de l'article on el podeu llegir i reflexionar sobre què diu l'Alicia Bayer: http://www.huffingtonpost.es/alicia-bayer-/que-debe-saber-un-nino-de_b_3955952.html

Rita Pierson: "Cada nen necessita un campió"

El dia 7 d'Octubre, al seminari vam veure un vídeo molt interessant de Rita Pierson "Todo niño necesita un campeón"on ens explica diverses idees de com s’ha de ser mestre, sobre la importància de la motivació que un mestre ha de donar als nens i com d’important és la relació professor/a-alumne/a, el respecte que han de sentir els nens dels mestres igual que ha de ser a l’inversa, com els nens inicialment s’han de sentir integrats en l’àmbit emocional… He pensat que us pot agradar i fer reflexionar sobre l'educació que molts mestres imparteixen.
















Una idea que m’ha agradat molt d’aquest vídeo és el terme: EDUCAR = ESTIMAR. Això em fa reflexionar molt sobre aquesta professió, ja que un mestre no ha de ser un simple mestre, sinó que ha d’anar més enllà, ha d’aprendre a valorar i respectar als nens i alhora ha d’aconseguir la satisfacció de cada nen per la seva feina. Cada nen té el seu ritme i això significa que no tots poden treure una bona nota en matemàtiques, el què s’ha de procurar és que el nen no perdi la motivació per alguna cosa, si s’esforcen ho aconseguiran, ja que estan en edat de desenvolupament i creixement i no pots llençar el barret al foc perquè un nen no li surti un suma a la primera, i si tu li fas notar o veure que no pot el nen no podrà. Els nens s’han de desenvolupar i acceptar per ells mateixos, però necessiten que algú els ajudi, i aquest algú no pot ser un enemic, sinó que ha de ser una persona que el respecti i li doni confiança.


Amb tot això, he de dir però que els mestres com a éssers humans no poden evitar que algun nen no els hi agradi o caigui millor o pitjor, així doncs, a més a més de mestres, han de ser bons actors, ja que un nen no pot notar el menyspreu del professor, això seria una gran desmotivació per ell i un camí cap al fracàs escolar.   


11 d’octubre, 2014

Edite'm un vídeo

Saber editar vídeo és important per als mestres, ja que és un mètode d'aprenentatge visual molt fàcil i alhora útil com a eina didàctica pels nens. 

Hi ha molts programes per editar vídeo, però un d'ells és Apple iMovie que és una aplicació d'enregistrament audiovisual molt fàcil d'utilitzar i alhora complexa que només es pot utilitzar en ordinadors Mac. 

Us adjunto un vídeo tutorial on ens explica com utilitzar l'Apple iMovie:















Per tal d'aprendre a editar l'Estefania i jo hem fet una petita endevinalla en format vídeo:

07 d’octubre, 2014

Noteflight: Creem música

Noteflight és una nova aplicació que ens permet visualitzar, editar, imprimir i reproduir obres musicals en qualsevol navegador web. També ens permet produir les nostres partitures i compartir-les amb altres persones o publicar-les al buscador de Noteflight

Exemple de partitures que he escrit jo mateixa:

"Mireu els meus ànecs"



"La sardana de l'avellana"



Aquí us deixo uns llocs web on podreu trobar tota la informació necessària per a utilitzar Noteflight: 
https://sites.google.com/site/ediciodepartitures/part-practica 
http://www.educacontic.es/blog/noteflight-la-escritura-musical-2-0

01 d’octubre, 2014

Treball col·laboratiu: Google Drive

ZxItFDCAWNrcnafXxwnoLZNfU/pub?embedded=true">
Actualment, el treball en grup és fonamental per potenciar la col·laboració i el respecte en l'àmbit escolar. Fins ara, totes les tasques encomanades en grup havien estat falses, ja que no era un treball on cada membre aportava la seva idea i tots junts reflexionaven. Això era així, ja que la dificultat horària ho impedia o per simplement fer el treball més ràpid, i el que es feia era un treball fragmentat, on es dividien les tasques els membres del grup i després ho adjuntaven. Ara però, amb les noves eines de la tecnologia es poden fer treballs en grup col·laboratius, on la sensació un cop acabat el treball és d'aprenentatge compartit i enriquiment personal. Aquest tipus de treball es fan possible avui en dia gràcies a eines com el Google drive, que ens permet crear i editar documents en línia amb la possibilitat de treballar en grup. 

Així doncs, vam realitzar una sèrie d'exercisis per practicar: 
  1. Com crear i compartir documents de text.
  2. Com crear una presentació, compartir-la i emprar-la com una eina de comunicació.
  3. Com crear un formulari on-line, enviar-lo i que te'l responguin.
Vull destacar que aquesta activitat l'hem realitzat la Maria Vergés i jo, i que el contingut de la informació no és allò important, sinó el procediment de com hem fet cada tasca. 

1. Crear i compartir documents de text:
Primer de tot, cal que anem al nostre correu personal de Blanquerna i cliquem on posa "Drive" al marge superior dret. A continuació se'ns obre una nova finestra on hi trobem diverses opcions que ens aporta Google Drive, cal que cliquem "Nou" i "Documents de google". Una vegada ja hem creat el nostre document cal que li posem un títol. Així doncs, cliquem a sobre de "Document sense títol" i hi introduim un títol. Ara, només cal que el compartim amb aquelles persones que volguem. Per compartir el document hem de clicar "Comparteix", a la part superior a la dreta, i seleccionar qui volem que pugui editar, comentar o visualitzar el nostre document. Per tant, afegirem a "afegir persones" totes aquelles persones que volem que tinguin algun paper dins d'aquest document.
Finalment, compartim i guardem el fitxer que ens apareixerà posteriorment a "la meva unitat".
Us adjunto un tutorial on ens explica d'una manera molt senzilla com crear un document de text:




I aquí teniu el document que hem creat la Maria i jo:


2. Crear una presentació, compartir-la i emprar-la com una eina de comunicació:
Hem de tornar a clicar sobre "nou" i donar-li a l'opció "Presentacions de google". A continuació se'ns obrirà directament la presentació i ens apareixerà una pantalla que diu "Selecció d'un tema" i escollirem el disseny de plantilla que més ens agradi per iniciar la presentació.
Una vegada hem acabat la nostra presentació només cal que la compartim fent ús del mateix procés d'abans: clicar a "Comparteix", afegir les persones que desitgem que puguin editar, comentar o visualitzar la presentació i compartir i guardar. El fitxer se'ns desarà automàticament a "la meva unitat".
Us adjunto un tutorial on explica tot aquest procés:


I aquí teniu la presentació de la Maria i jo:



3. Crear un formulari on-line, enviar-lo i que te'l responguin:
Primer de tot hem de tornar a realitzar el procés anterior de clicar sobre "Nou", sobre "Més" i “Formularis de google”.
El primer pas és posar un títol al formulari. Una vegada hem posat el títol, podem incloure un breu resum del per què del formulari o passar directament a escriure les preguntes que volem fer als usuaris clicant sobre "Títol de la pregunta". Quan ja tenim la primera pregunta escrita podem canviar el model de resposta a la pregunta anterior clicant sobre "Tipus de pregunta" i escollint entre "Tipus test, escala, quadrícula, etc". Així doncs, anem omplint les caselles amb les respostes que volem que els usuaris marquin i cliquem "Ok" per finalitzar. De la mateixa manera que ho hem fet amb la pregunta número u ho hem de continuar fent amb la resta de preguntes que volguem fer.
Una vegada les tinguem totes cliquem a "Guardar" i, després, a "Veure respostes" i "Full de càlcul".
A continuació se'ns obrirà un full de càlcul amb una sèrie de columnes i files que mostraran les respostes dels nostres usuaris.
Per acabar només cal que cliquem a "Formulari" i, dins d'aquest, "Anar al formulari en directe" i ja podem respondre a les preguntes!
Quan hem respost totes les preguntes enviem les respostes on-line, que quedaran registrades al full de càlcul per ordre.
Us adjunto un tutorial perquè tingeu una explicació més visual:

I aquí teniu el meu formulari:



amb el full de respostes: